Gevoelige tanden

Heeft u last van tanden die gevoelig zijn voor warm en koud? Dit kunt u eraan doen

Niets zo lekker als een warme kop koffie om 's ochtends wakker te worden, of een koud ijsje op een zonnige dag ― tenzij u natuurlijk gevoelige tanden hebt. Het is moeilijk om te genieten van uw favoriete hapjes en drankjes wanneer u pijnscheuten in uw tanden voelt. Gevoeligheid is echter meer dan alleen maar ongemak.

 

Als u plots anders reageert op warme of koude voeding of ongemak ondervindt tijdens het tandenpoetsen, dan wijst dit meestal op een onderliggend probleem. Tandgevoeligheid (vooral voor warme en koude voeding) kan meestal worden verholpen als de oorzaak achterhaald en behandeld wordt.

 

Lees verder voor de mogelijke oorzaken en oplossingen voor tanden die gevoelig zijn voor warm en koud.

Hoe weet u of u gevoelige tanden hebt?

Het belangrijkste symptoom van gevoelige tanden is een korte, scherpe pijn wanneer u iets warms en/of kouds eet. Daarnaast komen ook de volgende symptomen voor:

 

 • Pijn bij het tandenpoetsen.
 • Pijn bij het eten van citrusvruchten, snoep of andere zure voeding.

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?

 

Tandvleesontsteking is de belangrijkste oorzaak van tandgevoeligheid. Wanneer het tandvlees terugtrekt, komt het tandbeen bij de wortel van de tand bloot te liggen. Het tandbeen bevat vele kleine buisjes die naar de tandwortel leiden, waardoor de tand bij blootstelling kwetsbaarder en gevoeliger is voor pijn. Denk daarbij aan warme, koude of zure voeding die een korte en felle pijn kan veroorzaken.

 

Het tandbeen wordt beschermd door tandglazuur, de harde coating die de bovenste laag van de tanden bedekt. Wanneer u iets zuurs eet, kan dit leiden tot een verlies van mineralen uit het tandglazuur. Hierdoor verdwijnt het tandglazuur, waardoor het tandbeen minder goed beschermd is.

Hoe worden pijnlijke, gevoelige tanden behandeld?

 

Wanneer u last hebt van gevoelige tanden, dient u meteen een afspraak te maken bij de tandarts om de oorzaak van uw tandgevoeligheid te bepalen en eventueel het onderliggende probleem te laten behandelen.

 

Afhankelijk van de oorzaak van uw pijnlijke gevoelige tanden, kan de tandarts u de volgende behandelingen aanraden:

 

 • Tandpasta voor gevoelige tanden - Als het tandbeen is blootgesteld (ook wel overgevoelig tandbeen genoemd) en dit uw gevoeligheid veroorzaakt, dan kan een speciale tandpasta verlichting bieden. Kies voor tandpasta's met actieve ingrediënten zoals arginine en calciumcarbonaat die een beschermende barrière vormen over de buisjes in het tandbeen. Bij regelmatig gebruik zult u binnen de kortste keren weer van uw kopje koffie genieten.
 • Fluoride - Bij tandglazuurverlies zal uw tandarts waarschijnlijk een tandpasta of mondspoeling met fluoride aanraden, of uw tanden met fluoride behandelen. Dit helpt om de natuurlijke mineraalstructuur van het tandglazuur te herstellen en zo het onderliggende tandbeen beter te beschermen. Kies voor een product dat fluoride bevat én tandgevoeligheid aanpakt, om zo de pijn van overgevoelig tandbeen te verlichten.
 • Tandvlees versterken - Als uw gevoeligheid veroorzaakt wordt door terugtrekkend tandvlees, dan kan uw tandarts u een tandpasta aanraden die het tandvlees versterkt en verder terugtrekken voorkomt. In extreme gevallen kan uw tandarts u doorverwijzen naar een parodontoloog, om het verloren tandvlees operatief te herstellen met een tandvleestransplantatie.
 • Dieet - Zoete of zure voeding veroorzaakt niet alleen pijn, maar verzwakt ook het tandglazuur en draagt zo bij aan tandvleesaandoeningen die uw gevoeligheid nog kunnen verergeren. Eet of drink zo weinig mogelijk zure of zoete dingen om verdere problemen te voorkomen.

Kan ik gevoelige tanden voorkomen?

 

U kunt gevoelige tanden voorkomen door:

 

 • Een goede mondhygiëne toe te passen - Poets uw tanden twee keer per dag met fluoridetandpasta, flos ten minste een keer per dag en gebruik een mondspoeling met fluoride. Vermijd schurende tandpasta's, deze kunnen het tandvlees irriteren en tandglazuurerosie veroorzaken.
 • De juiste instrumenten en techniek te gebruiken - Hoe u uw tanden poetst en welke type tandenborstel u gebruikt, is ook belangrijk! Gebruik een tandenborstel met zachte haren en poets voorzichtig met cirkelvormige bewegingen. Poets uw tanden niet te hard om beschadiging van het tandglazuur en tandvlees te voorkomen.
 • Een bitje te gebruiken - Tandenknarsen kan leiden tot tandbreuk en kan gevoeligheid veroorzaken. Als u tandenknarst, vraag uw tandarts dan om een bitje.
 • Zuurhoudende voeding/drankjes te vermijden - Koolzuurhoudende drankjes, citrusvruchten, koffie en wijn kunnen er in de loop van de tijd voor zorgen dat het tandglazuur beetje bij beetje verdwijnt. Drink zure drankjes met een rietje om het contact met uw tanden te beperken. Drink water nadat u iets zuurs heeft gegeten of gedronken om zo de zuurbalans in uw mond te herstellen.
 • Even te wachten alvorens u de tanden poetst - Als u last heeft van tanderosie, poets dan niet meteen uw tanden nadat u iets zuurs heeft gegeten. Het tandglazuur blijft hierna immers enige tijd zacht, waardoor het sneller beschadigd raakt of verdwijnt.

 

Voorkom gevoeligheid voor warme en koude voeding door een goede mondhygiëne in stand te houden. Zo gaat u gaatjes, tandglazuurerosie en tandvleesaandoeningen tegen, de drie belangrijkste oorzaken van gevoeligheid.

 

Neem contact op met uw tandarts als u vragen hebt over uw dagelijkse mondhygiëne of bezorgd bent over (de oorzaak van) gevoelige tanden. Door de onderliggende problemen te behandelen en producten te gebruiken die het tandglazuur beschermen, kan gevoeligheid verholpen en voorkomen worden. Zo kunt u weer van uw favoriete eten en drinken genieten. Want één ding is zeker, een leven zonder ijsjes is bijlange zo leuk niet!