Slechte adem

Moet ik een mondspoelmiddel gebruiken?

Vraagt u zich af of een mondspoelmiddel onderdeel hoort uit te maken van uw gebruikelijke mondverzorgingsproducten? Zo ja, dan stelt u zich mogelijk ook de vraag in welke mate mondspoelmiddel effectief is en hoe u de juiste keuze kunt maken uit het ruime assortiment. Lees in dit geval verder. Hieronder komt u meer te weten over het nut van mondspoelmiddel als onderdeel van uw gebruikelijke mondverzorgingsroutine.

Waarvoor dient een mondspoeling precies?
 

Er zijn vele soorten mondspoelmiddelen op de markt die verschillende voordelen bieden, zoals een frissere adem, verminderde tandgevoeligheid en een verbeterde algemene mondhygiëne. Hieronder zetten we de belangrijkste soorten mondspoelmiddelen en hun specifieke werking op een rijtje.

Fluoride mondwater
 

Het is bewezen dat fluoride het risico op tandbederf en gaatjes vermindert. Terwijl mondwater geen vervanging is voor het tweemaal daags poetsen met een fluoride tandpasta, biedt fluoride mondwater wel de nodige boost aan frisheid. De toevoeging van fluoride mondwater aan de mondverzorgingsroutine verhoogt de hoeveelheid fluoride in het speeksel, met een verhoogde anti-cariës bescherming tot gevolg.
 

Anti-plak mondwater
 

Tandplak zet zich onder de vorm van een transparante, kleverige stof vast op de tanden. De hoeveelheid tandplak neemt na enige tijd zodanig toe dat er een erg groot risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen ontstaat. Anti-plak mondspoelingen bevatten bestanddelen die de vorming van tandplak tegengaan. Ook hier is mondwater geen vervangingsmiddel voor het poetsen van en tussen de tanden. Het is wel een nuttig bijkomstig middel in de strijd tegen tandplak.
 

Antiseptisch mondwater
 

Antiseptische of antimicrobiële mondspoelingen zijn ontworpen om verschillende soorten ziektekiemen zoals virussen, schimmels of bacteriën te doden. Sommige zijn speciaal ontworpen om bacteriën te doden en staan bekend als antibacteriële mondspoelingen.
 

Mondpoelmiddelen voor dagelijks gebruik die verkrijgbaar zijn zonder voorschrift, kunnen slechte adem, tandplak, tandvleesaandoeningen en/of ontstoken tandvlees helpen te voorkomen. Ze werken immers in op de ziektekiemen die vaak de oorzaak zijn van voorgenoemde aandoeningen. Mocht u hiervan last hebben, dan kan de tandarts een antiseptisch mondspoelmiddel aanbevelen of ter behandeling voorschrijven.
 

Tandvleesaandoeningen veroorzaakt door tandplakbacteriën zijn een veelvoorkomend probleem. In een artikel van OptimaleGezondheid is men het erover eens dat het gebruik van antibacterieel mondwater na het poetsen ontstoken tandvlees kan verhelpen. Als u echter tijdens het poetsen last hebt van bloedend tandvlees, dan wijst dit mogelijk al op een tandvleesontsteking. In dat geval kan uw tandarts aanraden om op korte termijn een antibacterieel mondwater te gebruiken dat chloorhexidine bevat.
 

Mondwater voor gevoelige tanden
 

Tandgevoeligheid ontstaat meestal als gevolg van de dunner wordende of slijtende harde glazuurlaag van het gebit, waardoor het onderliggende tandbeen bloot komt te liggen. Tanderosie leidt tot overgevoeligheid van de tanden, waarbij het zachte dentine in het midden van de tand, waar de bloedvaten en de zenuwen zitten, wordt blootgesteld. Mondspoelingen met bestanddelen zoals arginine voorzien de zenuwen van een beschermlaagje tegen de schadelijke stoffen die kunnen binnendringen, zoals bacteriën en zuren, en gaan zo de overgevoelige reactie in de tand tegen.
 

Cosmetisch mondwater
 

Cosmetisch mondwater is een mondspoelmiddel dat vrij is van enige actieve bestanddelen met therapeutische eigenschappen. Zo kunt u kiezen uit mondwater met pepermunt of andere bestanddelen die een verfrissend effect hebben op de adem. Dit in tegenstelling tot een antibacterieel mondwater dat zich richt op het elimineren van de bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Cosmetische mondspoelingen zijn dus ideaal voor een kortstondige boost aan frisheid in de mond. Als u echter vaak een slechte adem heeft, dan kiest u best voor een therapeutisch antibacterieel mondspoelmiddel dat het probleem aanpakt en niet verdoezelt.
 

U kunt ook mondspoelingen aanschaffen met bestanddelen die de tanden lichtjes bleken en de algemene uitstraling van het gebit verbeteren.
 

Daarnaast zijn er ook mondspoelingen op de markt die op heel wat kwaaltjes tegelijk inwerken. De voordelen hiervan zijn onbetwistbaar, maar dat sluit niet uit dat de ruime keuze vaak overweldigend kan zijn! Mocht u twijfelen bij de keuze uit het grote aanbod mondspoelingen, raadpleeg dan uw tandarts.

Zijn mondspoelmiddelen wel veilig?

 

Het gebruik van mondwater is in het algemeen veilig. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen die oud genoeg zijn om het middel achteraf uit te spugen. Sommige merken verkopen alcoholhoudende mondspoelmiddelen, maar deze kunnen schade aanrichten aan de cellen van het mondslijmvlies. Hierdoor is het aan te raden om steeds voor een alcoholvrij mondwater te kiezen en de aanwijzingen op de verpakking voor veilig gebruik goed op te volgen.

Moet ik mondwater te gebruiken?

 

Hoewel het niet als vervanging dient voor het poetsen van en tussen de tanden, is het een nuttige aanvulling op de gebruikelijke mondverzorgingsproducten. Mocht u zich vragen stellen over de soorten mondwater of het is u niet duidelijk of mondspoelmiddel al dan niet geschikt is voor u, dan kunt u hierover steeds uw tandarts raadplegen.