donna in gravidanza dal dentista
Gevoelige Tanden

Wat helpt tegen kiespijn - Huismiddeltjes

Kiespijn komt zo vaak voor dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de aanpak ervan als prioriteit op haar agenda met Wereldwijde doelen voor mondgezondheid voor 2020 heeft gezet. Maar hoe kunt u de pijn verlichten als u kiespijn ondervindt? Lees verder om te ontdekken welke middeltjes kiespijn kunnen verhelpen.

Wat is kiespijn en waardoor wordt het veroorzaakt?

 

Kiespijn verwijst naar pijn in of rond de tanden en kaken. Het wordt gewoonlijk veroorzaakt door cariës. Wanneer het harde tandglazuur van uw tanden wordt aangetast, komt het onderliggende, gevoelige tandbeen bloot te liggen. Schadelijke bacteriën en toxines kunnen via de kleine buisjes in het tandbeen het zachte tandmerg in het midden van de tand bereiken, waar zich de bloedvaten en zenuwen bevinden. Hierdoor kan het tandmerg ontsteken, wat het onaangename gevoel van kiespijn veroorzaakt.

 

Volgens Gezondheid.be kan kiespijn ook worden veroorzaakt door:

 

 • Een paradontaal abces. Dit is een ophoping van pus in het tandvlees veroorzaakt door een bacteriële infectie. Dit kan op zijn beurt pijn veroorzaken die aanvoelt als kiespijn.
 • Zweren op het tandvlees.
 • Pijnlijk of opgezwollen tandvlees rond een verstandskies die aan het doorkomen is.
 • Sinusitis. De zenuwen in de boventanden lopen vlak langs de sinuswanden. Wanneer de sinussen ontstoken zijn, kan de zwelling druk uitoefenen op deze zenuwen. Dat kan leiden tot oor-, gezichts- of kaakpijn vergelijkbaar met kiespijn.
 • Pijn aan het kaakgewricht. Het kaakgewricht verbindt de kaak met de schedel. Tandenknarsen, een letsel of gewrichtsdisfunctie kan leiden tot een pijnlijke of stijve kaak.
 • Gordelroos.
 • Een gebrek aan vitamine B12.

Wat helpt tegen kiespijn?

 

Indien u hevige kiespijn ondervindt bij het kauwen of praten - mogelijk als gevolg van een kwetsuur aan de tand - regel dan meteen een afspraak bij de tandarts. Mogelijke oorzaken van hevige pijn aan de tanden zijn:

 

 • Zwelling of roodheid rond de plek waar u pijn voelt.
 • Zwelling in het aangezicht, de nek of kaak.
 • Moeite met kauwen, bijten of praten.
 • Koorts.
 • Slechte adem of een onaangename smaak in de mond.

 

Als uw kiespijn langer dan twee dagen aanhoudt, regel dan zo snel mogelijk een afspraak voor een controle bij de tandarts. In afwachting daarvan kunnen de volgende tips van pas komen om uw kiespijn enigszins te verzachten.

 

1. Spoelen met zout water

 

Zout water is een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Los een halve theelepel zout op in een glas warm water en gebruik dit als mondspoeling.

 

2. Spoelen met waterstofperoxide

 

Waterstofperoxide doodt niet alleen bacteriën, maar kan ook de hoeveelheid tandplak verminderen, bloedend tandvlees genezen en helpen tegen kiespijn. Verdun de waterstofperoxide door 3% waterstofperoxide te mengen met evenveel water. Spoel uw mond en spuug het uit.

 

3. Koud kompres

 

Koude kompressen kunnen de pijn verzachten, vooral als de kiespijn wordt veroorzaakt door een letsel. De kou kan ook zwellingen en ontstekingen verminderen. Wikkel een zak met ijs in een handdoek en houd 20 minuten tegen de pijnlijke plek, herhaal dit zo nodig om de paar uur.

 

4. Zakjes pepermuntthee

 

Zakjes pepermuntthee kunnen de pijn wat verzachten en het gevoelige tandvlees kalmeren. Laat een gebruikt theezakje eerst afkoelen voordat u het aanbrengt op de pijnlijke plek.

 

5. Knoflook

 

Knoflook verjaagt niet alleen vampiers! Het doodt de schadelijke bacteriën die tandplak veroorzaken en kan ook pijn verzachten. Plet een teentje knoflook tot een pasta en breng het aan op de pijnlijke plek. U kan ook op een vers teentje knoflook kauwen.

 

6. Vanille-extract

 

Vanille is een bekende antioxidant. Vanille-extract bevat alcohol wat de pijn kan helpen te verzachten. Het smaakt en ruikt bovendien een pak beter dan knoflook! Doe een klein beetje vanille-extract op de vinger of op een wattenschijfje en breng het een paar keer per dag aan op de pijnlijke plek.

 

7. Kruidnagel

 

Kruidnagel wordt al sinds de oudheid gebruikt om kiespijn te behandelen. Ze zijn een beproefd antiseptisch middel. Ze kunnen kiespijn effectief verdoven en ontstekingen verminderen. Doe een beetje knoflookolie op een wattenschijfje en breng de olie aan op de pijnlijke plek. U kunt de knoflookolie verdunnen met een paar druppels olijfolie of water, of doe een druppel knoflookolie in een klein glas water en gebruik het als mondspoeling. Doe dit een paar keer per dag.

 

8. Guavebladeren

 

Guavebladeren hebben ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Kauw op verse guavebladeren of doe geplette guavebladeren in kokend water om er een mondspoeling van te maken.

 

9. Tarwegras

 

Tarwegras kan kiespijn kalmeren door de ontsteking in uw mond te verminderen. Dankzij het hoge chlorofylgehalte helpt het ook bacteriën te bestrijden en infecties te voorkomen. Gebruik tarwegrassap als mondspoeling.

 

10. Tijm

 

Tijm heeft krachtige antibacteriële eigenschappen en is een antioxidant. Doe een paar druppels essentiële tijmolie met een paar druppels water op een wattenschijfje en breng het aan op de pijnlijke plek, of verdun het en gebruik het als mondspoeling.

 

 

 

Dat zijn onze belangrijkste tips om kiespijn thuis te verzachten. Het is echter verstandig om naar de tandarts te gaan en zo de oorzaak van de pijn weg te nemen. Een goede mondhygiëne is eveneens belangrijk. Poets uw gebit daarom steeds twee keer per dag met een fluoridetandpasta om de tanden tegen cariës te beschermen.