Voorkomen van cariës

Flossen met gewaxte flosdraad of zonder waxlaagje?

 

Gezondheid.be wijst erop dat flossen een belangrijke rol speelt bij de dagelijke verzorgingsroutine van het gebit en bij het voorkomen van tandbederf, tandvleesaandoeningen en tanduitval. Het is belangrijk dat u de verschillen kent tussen de twee voornaamste soorten flosdraad, namelijk tandzijde met of zonder wax, zodat u de juiste keuze kunt maken voor u en uw gebit.

Flosdraad met of zonder wax: de onderlinge verschillen

 

Flosdraad wordt meestal gemaakt van één van de twee volgende materiaalsoorten: met nylon wordt multi-vezel flosdraad gemaakt, waarbij meerdere vezels tot één "draadje" worden geweven. Bij monofilament flosdraad gaat het om één enkel draadje dat meestal uit polytetrafluorethyleen (PTFE) is samengesteld. Beide soorten flosdraad zijn verkrijgbaar met of zonder waxlaagje.

 

Het type flosdraad dat u kiest, hangt grotendeels af van uw eigen behoeftes qua mondgezondheid en uw persoonlijke voorkeur.

 

Bij sommigen zorgen gevoelige tanden ervoor dat flossen een lastige taak wordt. Anderen, zoals kinderen of ouderen die wat minder beweeglijk zijn, vinden het dan weer moeilijk om flosdraad op de juiste manier te hanteren. In beide gevallen zal een nylon flosdraad met waxlaagje of een gladdere PTFE-floss (al dan niet gewaxt) makkelijker te hanteren zijn en vlotter tussen de tanden glijden.

 

Zowel gewaxte flosdraad als PTFE-floss zijn dikker dan een gewone flosdraad. Als de openingen tussen de tanden erg nauw zijn, dan wordt flossen met deze twee opties wat moeilijker. In dit geval kiest u best voor een nylon flosdraad zonder waxlaagje, of een extra dunne PTFE-flosdraad.

 

Als geen van beide soorten flosdraad geschikt blijken voor uw gebit, dan kan tandtape een effectief alternatief zijn. Tandtape is zowel gewaxt als ongewaxt verkrijgbaar en heeft een breder en platter oppervlak, waardoor het erg vlot tussen nauwe openingen kan glijden en zo een groter tandoppervlak kan bereiken en reinigen. Het is ook makkelijker te hanteren, waardoor het een goede optie is voor kinderen en ouderen.

De meest geschikte flosdraad voor beugels

 

Net als iedere tandheelkundige behandeling brengt ook een orthodontische behandeling ongemakken en risico´s met zich mee. Bij het dragen van een beugel komen restjes voedsel makkelijk vast te zitten, waardoor tandplak zich sneller kan vormen en er zo een groter risico op tandbederf ontstaat.

 

Het UZ Leuven beveelt het gebruik van specifiek voor beugels ontworpen flosdraad aan. Die is meestal verwerkt in een "flosdraad inrijghuls" oftewel "rager", een instrument dat wordt gebruikt om de flosdraad achter de beugel te rijgen en ook tussen de tanden te kunnen reiken.

 

Een beugeldrager kan zich toch vrij beperkt voelen tijdens het flossen, ook al wordt er een rager gebruikt. Het flossen verloopt in deze gevallen makkelijker als de flosdraad voorzien is van een waxlaagje, waardoor deze minder snel zal rafelen. Als u toch last of moeite ondervindt bij het gebruik van deze soorten flosdraad, dan kunt u ook opteren voor interdentale borsteltjes.

Correct flossen - hoe doen we dat eigenlijk?

 

Welk type flosdraad u ook verkiest, de effectieve werking ervan wordt enkel en alleen bepaald door een correcte flostechniek. Een artikel in het Laatste Nieuws richt de aandacht overigens op de volgende flostechnieken:

 

1. Breek een stuk flosdraad van 45 centimeter af en wikkel de uiteinden rond één vinger van elke hand.

 

2. Houd een flosdraad van 2,5 centimeter strak tussen uw duimen en wijsvingers.

 

3. Beweeg de flosdraad zachtjes heen en weer als u hem tussen de tanden omhoog brengt en zorg ervoor dat u de flosdraad niet tegen uw tandvlees "breekt".

 

4. Wanneer de flosdraad uw tandvlees bereikt, buig hem dan in een "C"-vorm rond één tand en schuif hem voorzichtig op en neer tegen het tandoppervlak en onder de tandvleesrand en herhaal dit op een andere tand of kies.

 

5. Neem een schoon stuk flosdraad voor elke tandopening, inclusief de achterkant van uw laatste tanden.

 

Om het gebit zo grondig mogelijk te reinigen, raden de dienst tandheelkunde van het UZ Leuven, evenals het Vlaams Kenniscentrum Mondgezondheid aan om een regelmatig patroon aan te houden, zoals van boven naar beneden en van links naar rechts. Hierdoor is het minder waarschijnlijk dat u een plekje vergeet. Bekijk deze afbeeldingen ter illustratie.

 

Poets twee keer per dag uw tanden, laat periodiek uw gebit reinigen door de tandarts en flos regelmatig. Zo bent u er zeker van dat u een goede mondgezondheid in stand houdt die uw gebit voldoende beschermt. Vraag raad aan uw tandarts indien u niet weet welke soort flosdraad het meest geschikt is voor uw gebit, of indien u bijkomstige vragen heeft over een bepaalde flostechniek.