Voorkomen van cariës
 

Flostechnieken - Effectief flossen

Wat is de juiste manier om te flossen?

 

Door op de juiste manier te flossen, verwijdert u tandplak en voedselresten op plaatsen waar u met de tandenborstel niet goed bij kunt, namelijk onder het tandvlees en tussen de tanden. Omdat de vorming van tandplak kan leiden tot tandbederf en tandvleesproblemen, is dagelijks flossen sterk aanbevolen.

 

Met de volgende flostechniek behaalt u optimale resultaten:

 

  • Gebruik ongeveer 45 cm flosdraad. Wikkel het grootste deel van de draad rond uw beide middelvingers, zodat er zo'n 5 cm overblijft om mee te werken.
  • Span de flosdraad strak tussen uw duimen en wijsvingers en beweeg de draad voorzichtig op en neer tussen de tanden en kiezen.
  • Volg zorgvuldig de rondingen van de tanden en kiezen en flos ook onder de tandvleesgrens rond de basis van de tanden en kiezen. Forceer niet en laat de draad niet uitschieten, anders kunt u het kwetsbare tandvlees beschadigen.
  • Gebruik voor elke tand of kies een schoon stukje flosdraad.
  • Beweeg de draad ook bij het verwijderen heen en weer tussen de tanden.

Welke soort flosdraad moet ik gebruiken?

 

U kunt kiezen uit twee soorten flosdraad:

 

  • Nylon flosdraad (met meerdere vezels)
  • PTFE flosdraad (met één vezel)

 

Nylon flosdraad is verkrijgbaar in verschillende smaken en met of zonder waslaag. Omdat dit type flosdraad is samengesteld uit een groot aantal nylonvezels, kunnen er soms vezels breken of rafelen, vooral wanneer de tanden erg dicht op elkaar staan. De duurdere, enkelvezelige PTFE flosdraad glijdt makkelijk tussen de tanden, zelfs als er weinig ruimte is, en zal minder snel rafelen. Bij correct gebruik zijn beide soorten draad uitstekend geschikt voor het verwijderen van plak en etensresten.

 

1. Gebruik ongeveer 45 cm flosdraad, waarbij u per tand of kies zo'n 5 cm vrijhoudt.

 

2. Volg zorgvuldig de rondingen van uw tanden en kiezen.

 

3. Reinig ook onder de tandvleesgrens, maar let erop dat u het tandvlees niet beschadigt.