Hoe vaak het gebit gepoetst moet worden om gaatjes zo goed mogelijk te voorkomen en een gezonde, stralende glimlach te behouden, is een veelgestelde vraag. Dient het tandenpoetsen vlak na elke maaltijd te gebeuren, of is één keer per dag voldoende? Wat is dan het beste tijdstip hiervoor, en hoe vaak per dag horen we onze tanden precies te poetsen? Lees hieronder verder voor meer informatie.
Waarom is het zo belangrijk om tanden goed te poetsen?
De tanden goed poetsen doet u best met een fluoride tandpasta: dit is, net als flossen, een van de effectievere manieren om optimale resultaten te bekomen, een goede mondgezondheid te behouden en zo gaatjes te voorkomen. Tijdens het poetsen wordt de opgehoopte tandplak verwijderd. Deze ophoping kan gaatjes veroorzaken indien het zich op de tanden vastzet. Als tandplak niet verwijderd wordt, dan vormen er zich zuren die het tandglazuur aantasten, met gaatjes en eventueel ook tandvleesontstekingen als gevolg.
Hoe vaak per dag hoor ik mijn tanden te poetsen?
Denk hierbij aan de makkelijk te onthouden 2 x 2 regel: twee keer per dag een grondige poetsbeurt van minstens 2 minuten. De dienst tandheelkunde in samenwerking met de dienst communicatie van het UZ Leuven raadt aan om steeds het hele gebit te poetsen, d.w.z. dat men het tandoppervlak even grondig hoort te poetsen, zowel langs de binnen- als buitenkant. Dit aantal kan natuurlijk variëren wanneer u een voedingspatroon aanhoudt dat sneller gaatjes veroorzaakt, zodanig dat het gebit vaker gepoetst moet worden - vooral als u calorierijke voedingsmiddelen of dranken consumeert met een hoog suikergehalte.
Is het niet meer dan voldoende om één keer per dag de tanden te poetsen?
Het volstaat absoluut niet om de tanden slechts één keer per dag te poetsen. Op deze manier hoopt de tandplak zich in te grote hoeveelheden op de tanden.
Wat is het beste tijdstip om de tanden te poetsen?
Volgens een artikel in het Laatste Nieuws hoort men het gebit grondig dient te poetsen voor het slapengaan en minstens één keer overdag. U kunt uw mondhygiënist om specifiek advies vragen: het aantal keren dat u de tanden moet poetsen kan immers verschillen als het gebit makkelijker vatbaar is voor gaatjes; in zulke specifieke gevallen is het mogelijk dat er meer dan twee keer per dag gepoetst moet worden.
Poets ik mijn tanden best voor of na de maaltijd?
Dit hangt af van het voedsel dat u consumeert. Als u zuurhoudende voedingsmiddelen of dranken consumeert, dan poetst u best de tanden vóór de maaltijd om het tandglazuur hiertegen te beschermen. Dit geldt eveneens voor het ontbijt, dat meestal bestaat uit sap, koffie en fruit, en dus een hoog zuurgehalte kent. Als de maaltijd veel koolhydraten en suikers bevat, dan poetst u best vlak erna de tanden. Drink in beide gevallen na het eten een glas water om eventuele restjes voedsel en bacteriën uit de mond weg te spoelen en zo de kans op schade aan de tanden te beperken.
Werkt een mondspoelmiddel even effectief in op het gebit als tandenpoetsen?
Hoewel een mondspoelmiddel of een fluoridespoeling een heel goede aanvulling kan zijn op uw mondverzorging, is het geen plaatsvervangend middel voor tandenpoetsen. Poetsen met fluoride tandpasta is de meest doeltreffende manier om de tanden grondig te poetsen, aangezien u hiermee de restjes voedsel en plakophopingen effectief verwijdert.
Nu weet u wanneer en hoe vaak u de tanden moet poetsen om gaatjes te voorkomen. Hieronder kunt u enkele bijkomstige tips uit de brochure van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen en van het VVT terugvinden voor een correcte poetsbeurt:
- Poets twee keer per dag met een fluoride tandpasta - een gemiddelde poetsbeurt duurt 45 seconden.
- Gebruik het mondspoelmiddel niet direct na het poetsen - dit spoelt de fluoride van de tandpasta immers weg (ook al bevat mondspoelmiddel fluoride, toch beschermt de fluoride van de tandpasta het gebit aanzienlijk meer).
- Wees voorzichtig na de inname van zuurhoudende voedingsmiddelen en dranken (bijv. fruitsap, koffie, wijn, of producten waar tomaat in verwerkt zit) - juist dán is het glazuur het kwetsbaarst en het meest vatbaar voor schade door het tandenpoetsen.
- Spoel uw mond niet na het poetsen, spuug enkel de tandpasta uit zodat de fluoride in de tandpasta langer kan inwerken op het gebit en de tanden beter worden beschermd.
- Reinig ook tussen de tanden, door middel van flosdraad of interdentale borsteltjes, zodat ook op deze moeilijk met de tandenborstel bereikbare plekken etensresten en bacteriën verwijderd worden.
- Pas gezonde voedingsgewoonten toe - als uw voeding een lager gehalte aan suiker en eenvoudige koolhydraten bevat, dan kan dit de algemene gezondheid en de mondgezondheid verbeteren.
Tandenpoetsen: wat is de juiste manier?
Houd de tandenborstel gedeeltelijk gekanteld en zet tegen de tandvleesrand in een schuine hoek van zo'n 45°. Beweeg voorzichtig met cirkelvormige bewegingen over het tandoppervlak, zowel aan de binnen- als buitenkant van het gebit. Beweeg lichtjes heen en weer, naar voren en achteren over de kiezen. Spuug de tandpasta enkel en alleen uit als u klaar bent met tandenpoetsen en spoel uw mond hierna niet met water. Op deze manier kan de fluoride beter inwerken. Het tandenpoetsen hoort minstens 2 minuten in beslag te nemen.
Zijn er, naast schone tanden, nog meer voordelen aan tandenpoetsen?
De correcte opvolging van de goede raad van de gezondheidssite Gezondheid.be over hoe vaak het gebit moet worden gereinigd, heeft - naast het verwijderen van tandplak - nog tal van van andere voordelen:
- Gezond tandvlees - tandplak verwijderen en de tanden poetsen helpen het tandvlees gezond te houden én voorkomt tandvleesonstekingen die uiteindelijk tot tanduitval kunnen leiden.
- Vertrouwen - met een schoon gebit blijft de adem fris en de glimlach stralend; dit geeft de nodige dosis zelfvertrouwen voor wanneer u met iemand een gesprek aangaat.
- Verwijdering van bacteriën - Door te poetsen verwijdert u biofilms die bacteriën en zuren bevatten en een slechte adem, tandbederf en tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken en tot algehele gezondheidsproblemen kunnen leiden.
- Ziektepreventie - als de bacteriën waarover we net spraken niet verwijderd worden, dan kunnen ze ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Een slechte mondhygiëne staat volgens de EFP, de overkoepelende associatie voor parodontologie in Europa, en andere onderzoekers in direct verband met hart- en vaatziekten en diabetesproblemen. Tanduitval kan ook tot cognitieve achteruitgang leiden; iemand met minder dan 20 tanden loopt volgens één studie een verhoogd risico om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.
Voor bijkomstige vragen en adviezen rond thema's zoals het consumeren van zoetigheden en hoe vaak men in dat geval de tanden hoort te poetsen, of over het correct behouden van uw mondgezondheid, kunt u bij de tandarts of mondhygiënist terecht. Wij willen u er graag nogmaals op wijzen hoe belangrijk het is de gulden regel van 2 x 2 op te volgen tijdens het tandenpoetsen en steeds flosdraad te gebruiken. Zo behoudt u voor lange tijd uw gezonde, stralende glimlach.