Tandcorrecties, kunstgebitten & co.

De kosten om tanden schoon en stralend wit te houden

Waarom is een professionele gebitsreiniging zo belangrijk?

 

Een stralend gezond gebit is belangrijk voor het zelfvertrouwen, en een mooie glimlach is vaak het eerste wat mensen opmerken. Periodieke gebitscontroles en een professionele gebitsreiniging zorgen voor een gezond gebit, vrij van verkleuringen, vlekjes en gaatjes. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen en de kosten van deze behandelingen.

 

Een goede gebitsverzorging begint thuis met het in stand houden van een goede mondhygiëne. Het gebit poetsen, spoelen en flossen volstaat vaak niet om de ophoping van tandplak te voorkomen. Dit gebeurt snel op plekken die moeilijk met de tandenborstel te bereiken zijn, zoals tussen de tanden of op de tandvleesrand. Tandplak gaat al even snel verharden en verandert in tandsteen indien het niet op tijd door een tandarts wordt verwijderd - ongeacht hoe regelmatig u ook poetst!

Wat houdt een professionele tandreiniging zoal in?

 

Professionele reinigingsbeurten kunnen onderling verschillen, afhankelijk van de tandartsenpraktijk die de service biedt en van uw tandheelkundige behoeften. Het overgrote deel van de gebitsreinigingen verloopt volgens de hieronder beschreven stappen.

 

De mondhygiënist zal eerst een gebitscontrole uitvoeren om de staat van uw mondgezondheid te bepalen. Met behulp van een tandheelkundig spiegeltje worden eventuele problemen in de mondholte, zoals gingivitis, nagekeken. In dergelijke gevallen wordt u doorverwezen naar een tandarts die gespecialiseerd is in deze specifieke behandeling.

 

Vervolgens worden zowel tandplak als tandsteen voorzichtig maar grondig verwijderd. Dit gebeurt met verschillende gespecialiseerde hulpmiddelen die ultrasone golven en een waterstraal combineren. Tandsteen en ophopingen worden nauwkeurig verwijderd met fijne, makkelijk te hanteren scalers.

 

De mondhygiënist poetst uw tanden met behulp van een krachtige elektrische tandenborstel en een lichtjes schurende tandpasta, waarvan de grofheid volledig afgestemd wordt op uw behoeften. Deze zacht schurende behandeling beoogt het verwijderen van zowel tandplak alsook eventuele extrinsieke verkleuringen op het gebit, met een gezonde en mooie glimlach als resultaat.

 

Daarnaast zal de mondhygiënist u een aantal raadgevingen op maat geven, zodat u zelf thuis het meeste uit uw tandverzorging kunt halen. Deze tips kunnen gaan over uw tandenborsteltechniek, het gebruik van flosdraad en/of interdentale ragers en over de beste producten voor een optimale mondhygiëne.

 

Het precieze moment om een professionele gebitsreiniging uit te voeren, hangt af van een aantal verschillende factoren en wordt bepaald volgens hoe ingrijpend de behandeling al dan niet is en het soort reiniging dat uw gebit nodig heeft.

Wat zijn de kosten van een professionele tandreiniging?

 

In België kan de tandarts een "grondige schoonmaak van de tanden" uitvoeren, als dit klinisch noodzakelijk zou zijn. De bijhorende kosten kunt u hier terugvinden.

 

De kosten van een professionele gebitsreiniging door een privé-tandarts kunnen variëren van €35 tot €100, afhankelijk van de specifieke opties die worden aangeboden. U kunt uw tandartspraktijk naar keuze vragen om meer informatie over de verschillende kosten en mogelijkheden.

Is het wel de moeite waard om extra te betalen voor een professionele gebitsreiniging?

 

In een artikel op de website Gezondheid en Wetenschap over de globale weerslag van tandcariës en parodontale aandoeningen wijst op het belang van een professionele gebitsreiniging. Volgens de onderzoekers in dit artikel is een professionele gebitsreiniging, naast andere methodes, "effectief bij de behandeling van tandcariës en tandvleesonsteking".

 

Het artikel wijst erop dat de behandeling van deze mondgezondheidsproblemen sterk bepaald wordt door o.a. het regelmatig tandenpoetsen met een fluoridehoudende tandpasta en het toepassen van een interdentale reiniging. Een optimale verzorging van het gebit is essentieel, aan u de keuze om uw tanden al dan niet professioneel te laten reinigen. Door een goede mondhygiëne toe te passen en tussen de reinigingsbeurten door grondig te poetsen en te flossen, kunt u plakophoping en tandvleesaandoeningen voorkomen en zo uw gebit gezond houden.