banner-articles-category-kids.jpg
Tandverzorging bij baby's & kinderen

Welk type tandpasta is het meest geschikt voor mijn baby?

Veel ouders vragen zich af welke tandpasta het beste is voor hun baby: die met fluoride of die zonder fluoride? Welke hoeveelheid fluoride wordt als veilig beschouwd? Wat houdt een goede verzorging van babytandjes precies in? Lees verder voor meer informatie.

Horen baby's jonger dan 2 jaar juist geen tandpasta zonder fluoride te gebruiken?

 

De meest recente richtlijnen raden aan dat baby's en peuters jonger dan 2 jaar een tandpasta met fluoride gebruiken. Ga steeds na of dit bestanddeel op het etiket van de tube vermeld staat!

Is het gebruik van fluoridetandpasta bij baby's en jonge kinderen veilig?

 

In de aanbevolen hoeveelheden en dosering wordt fluoridetandpasta als veilig beschouwd. Zorgwekkend is wel dat een grote opname van fluoride jonge tanden kan beschadigen, waardoor ze verkleuren of vlekken vertonen. Deze aandoening staat bekend als tandfluorose. Gezondheidsambtenaren wijzen erop dat het risico op tandbederf en de gevolgen daarvan, zoals extracties, groter zijn dan het risico op fluorose, omdat kinderen gedurende een lange periode wel erg veel tandpasta zouden moeten doorslikken om ernstige bruine vlekken op de tanden te ontwikkelen. Het gebruik van de juiste hoeveelheid tandpasta, afgestemd op de leeftijd en het gebit, vermindert deze risico's. Na het zesde levensjaar is het blijvend gebit bij de meeste kinderen al goed doorgekomen en hoeft u zich niet langer te veel zorgen te maken over het gebruik van fluorose.

En wat met babytandpasta zonder fluoride?

 

U kunt babytandpasta's zonder fluoride vinden, met toegevoegde bestanddelen zoals xylitol of hydroxyapatiet waarvan beweerd wordt dat ze gaatjes helpen te voorkomen. Hoewel uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat tandpasta met fluoride tot 24% minder tandbederf én een betere algehele mondhygiëne bij kinderen leidt, ontbreekt er wat fluoridevrije tandpasta's betreft nog steeds klinisch bewijs dat ze effectief gaatjes helpen te voorkomen. Fluoride is veilig en kan zelfs helpen om vroege tekenen van tandbederf te behandelen.

Waarom zijn babytandjes belangrijk?

 

Sommige ouders zijn van mening dat het niet zozeer uitmaakt of tandpasta voor melktandjes al dan niet fluoridevrij is of de tandjes beschermt tegen gaatjes, aangezien deze na enige tijd toch los komen te staan en uitvallen. Dit is echter een veel voorkomende misvatting. Als er een gaatje in een melktand verschijnt, dan moet deze immers gevuld of verwijderd worden om te vermijden dat het tandvlees, de onderliggende tanden die zich volop aan het ontwikkelen zijn en de algehele gezondheid van het kind zou worden aangetast. Volgens een artikel op Gezondheid.be zijn melktanden bovendien minder goed beschermd tegen tandbederf. Extreme vormen van tandbederf kunnen daarnaast ook schadelijke gevolgen hebben voor het blijvend gebit van uw kind. Als er een melktandje moet worden getrokken, dan loopt het kind een grotere kans op een scheve of problematische tandontwikkeling. Dit komt omdat melktanden juist een bepalende rol spelen in het vastleggen van de juiste afstand tussen de tanden onderling.

Hoeveel fluoride is veilig voor baby's?

 

Volgens de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg horen kinderen een tandpasta gebruiken die 1.000 ppm fluoride bevat. Het Vlaams Kenniscentrum Mondgezondheid is het ermee eens dat kinderen onder de leeftijd van drie jaar een tandpasta met een lager fluoridegehalte (0,05-0,075%) horen te gebruiken. Net zoals hen, meent ook de Hoge Gezondheidsraad dat het gebruik ervan veilig is, zelfs bij zeer jonge baby's bij wie het eerste tandje al is doorgekomen (de meeste kindertandpasta's bevatten tussen 0,05 en 0,075 % fluoride, dus ga eerst altijd dit gehalte na). Zodra uw kind ouder is en de tandpasta kan uitspugen (meestal boven de 6 jaar), dan wordt aanbevolen om een tandpasta met een hogere concentratie fluoride te gebruiken, meestal tussen 0,1 en 0,15 % fluoride. Raadpleeg hierover uw kindertandarts in geval van twijfel.

Kan ik eventueel een kleinere hoeveelheid fluoride voor de tanden van mijn baby gebruiken?

 

Dat kan als u dat wilt, maar als de dosis fluoride te laag is, dan zal ook de effectiviteit van de tandpasta bij het voorkomen van gaatjes minimaal zijn. Dat gezegd zijnde, kan dit ook afhangen van andere bronnen van fluoride. In sommige landen wordt het gebruik van fluoridetabletten, -druppels of tafelzout aanbevolen en hierbij lijkt een sterkte van 500 ppm voor baby's onder de twee jaar met tanden effectief. Als u twijfelt, raadpleeg dan uw tandarts.

Hoeveel tandpasta hoor ik te gebruiken om de tandjes van mijn baby te poetsen?

 

Een erg kleine hoeveelheid tandpasta voor kinderen jonger dan drie jaar volstaat. Een dun laagje tandpasta dat minder dan driekwart van de tandenborstel bedekt, is ruim voldoende. Na de leeftijd van drie jaar is een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt zeker genoeg.

 

Voor ouders is het vaak moeilijk om kleintjes lang genoeg stil te krijgen om te poetsen. Het is eventueel handig om het kind op uw schoot te laten zitten met de armen om u heen, zodat u kunt zien waar precies u poetst. En maakt u zich geen zorgen als twee minuten lang aanvoelen: aangezien baby's en peuters minder tanden hebben dan wij, hoeft u niet per se de volle twee minuten te benutten! Zorg ervoor dat u genoeg tijd besteedt aan het schoonmaken van alle oppervlakken van elk tandje.

 

Het CM Ziekenfonds biedt de volgende tips voor het poetsen van de tanden van uw baby aan:

 

  • Moedig uw baby aan om te spugen na het poetsen van de tanden - maakt u zich geen zorgen als het een tijdje duurt voordat hij of zij dit onder de knie krijgt. Het idee is om uw baby geleidelijk aan goede mondverzorgingsgewoonten aan te leren die een leven lang meegaan.
  • Laat uw baby geen tandpasta uit de tube eten of likken.
  • Kies indien mogelijk een tandpasta zonder lekkere, fruitige smaak zodat uw baby leert dat tandpasta's niet dienen om op te eten.
  • Poets twee keer per dag met een doekje zolang de baby geen tanden heeft. Zodra het eerste tandje is doorgekomen, kunt u poetsen met behulp van een tandenborstel en een laagje tandpasta.
  • Maak zachte cirkelvormige bewegingen op elke tand en hou er rekening mee dat het tandvlees van baby's met doorkomende tandjes erg gevoelig is.

 

De keuze is geheel aan u om al dan niet een gefluorideerde babytandpasta te gebruiken. Als u besluit om een tandpasta met fluoride voor uw baby te gebruiken, zorg er dan voor dat deze de juiste hoeveelheid fluoride bevat. Sommige kindertandpasta's bevatten immers hogere fluoridegehaltes. Als u bedenkingen heeft, raadpleeg dan de tandarts of arts van uw baby voor bijkomstige informatie.

 

Als uw keuze uitgaat naar een fluoridevrije tandpasta, bespreek dit dan met uw kindertandarts zodanig dat u de risico's op cariës zoveel mogelijk kunt inperken (vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen en drankjes, voorkom biofilmverwijdering, beperk de inname van koolhydraten, enz.).