Als ouder bent u verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van uw kinderen en dat geldt ook voor hun mondgezondheid. Volgens Kind en Gezin hebben sommige groepen kinderen veel last van cariës. Hebben kinderen met slechte tanden gewoon pech of kan dit probleem worden voorkomen? Lees verder om te zien hoe u voor de tanden van uw kinderen kunt zorgen zodat zij ook op volwassen leeftijd hun stralende glimlach kunnen tonen.
Zijn melktanden belangrijk?
Volgens een artikel in de Standaard is mondhygiëne voor kinderen belangrijk, ondanks het feit dat melktanden uitvallen. Melktanden zijn dunner en vaak zwakker, waardoor ze gevoeliger zijn voor bacteriën. Een goede verzorging van het melkgebit is nodig om gaatjes te voorkomen.
Doen gaatjes in de melktanden van een baby ertoe?
Ja. Baby's met cariës groeien op tot kinderen met slechte tanden. Hoewel melktanden uitvallen, waarschuwt Gezondheid en Wetenschap dat ernstige cariës in een melkgebit voor problemen op latere leeftijd kan zorgen. Abcessen kunnen de tandontwikkeling schaden. Kinderen bij wie melktanden worden getrokken, lopen meer risico op misvormde of problematische tanden. Dat komt omdat melktanden voldoende ruimte helpen te creëren voor de volwassen tanden.
Op welke leeftijd begin ik met het poetsen van de tanden van mijn kinderen?
Het is belangrijk om met een goede mondverzorging te beginnen van zodra de eerste melktandjes doorkomen (rond de leeftijd van 6 maanden). Kind en Gezin raadt aan de tanden van uw baby tweemaal per dag te poetsen. Poets elke tand met zachte, cirkelvormige bewegingen, met inbegrip van de plek waar de tanden en het tandvlees elkaar raken. Wees voorzichtig want het tandvlees van een baby is heel zacht wanneer de tandjes doorkomen. Wanneer uw kind oud genoeg is om zelf een tandenborstel vast te houden, kunt u het aanmoedigen om zelf te poetsen. Kinderen moeten tot een jaar of zeven onder toezicht poetsen om zeker te zijn dat ze de goede techniek aanleren.
Op welke leeftijd ga ik met mijn kind naar de tandarts?
Het Vlaams Kenniscentrum Mondgezondheid, genaamd GezondeMond wijst erop dat een correcte mondhygiëne vanaf de doorbraak van de eerste melktand (wanneer uw kind ongeveer 6 maanden oud is) voorkomt problemen en laat uw kind toe om steeds blij en onbezorgd naar de tandarts te gaan. Tijdens het tandartsbezoek kunt u bovendien vragen stellen over de verzorging van het gebit van uw kind. Vanaf 18 maanden moet een kind jaarlijks naar de tandarts voor controle.
Waarom hebben sommige kinderen slechte tanden?
Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan slechte tanden bij kinderen. Belangrijke factoren zijn:
- Dieet - Suikerhoudende drankjes zijn de voornaamste schuldigen. Ouders denken soms dat vruchtensap een gezond alternatief is voor frisdrank, maar in appelsap zit meer suiker dan in cola! Koolhydraten (koekjes, repen en kant-en-klare voeding) worden ook omgezet in suiker.
- Genetische factoren - Sommige mensen hebben tanden met putjes of groeven die makkelijker tot gaatjes leiden. Dat betekent niet per se dat uw kind slechte tanden gaat krijgen. Als uw kind tot deze groep behoort, dan hoeft uw kind alleen maar wat meer aandacht aan mondhygiëne te besteden.
- Verkeerde mondhygiëne - Een volwassene poetst gemiddeld niet meer dan 45 seconden en bij kinderen is dat nog korter. Daarom is de kans groot dat uw kind niet de aanbevolen 2 minuten poetst.
- Flesvoeding - Als u een flesje bij een baby of peuter in bed laat liggen zodat deze rustig in slaap kan vallen, dan kan dat cariës veroorzaken omdat de suiker in de melk een laagje op de tanden vormt.
Wat kan ik doen om slechte tanden bij mijn kinderen te voorkomen?
- Leer goede gewoontes aan - 2 keer per dag 2 minuten poetsen is een absolute voorwaarde. Om dit te bereiken, kunt u uw kinderen aangenaam bezig te houden tijdens het poetsen. Online zijn veel ideeën terug te vinden, zoals korte verhaaltjes waarnaar kinderen kunnen luisteren tijdens het poetsen.
- Begin vroeg - Poets de tandjes van uw baby zodra het eerste melktandje doorkomt.
- Gebruik fluoridetandpasta - Geef uw kinderen de juiste hoeveelheid van de correcte soort tandpasta voor hun leeftijd. De richtlijnen voor de hoeveelheid fluoride in tandpasta wisselen per land. Controleer daarom hoeveel deeltjes per miljoen (ppm) de gezondheidsautoriteiten in uw land aanraden voor de leeftijdscategorie van uw kind. Raadpleeg hier aanbevelingen over de gewenste hoeveelheid fluoride van de Hoge Gezondheidsraad.
- Houd toezicht op het poetsen - Zo kunt u ervoor zorgen dat uw kinderen geen tandpasta inslikken en hen leren hoe ze hun tanden goed poetsen.
- Beperk de suikerinname - Laat uw kinderen minder snoep, koekjes en suikerhoudende voeding eten. Gebruik zo mogelijk suikervrije medicijnen en vermijd fruitsap of leng dit aan met water.
- Laat kinderen vanaf zes maanden wennen aan drinken uit een beker en stop na één jaar met flesvoeding. Kind en Gezin geeft hierover meer uitleg.
- Overweeg behandelingen/vernis met fluoride - Als uw kind een verhoogd risico heeft of vroege tekenen van cariës vertoont, dan kan een behandeling met fluoridevernis raadzaam zijn. Vraag uw tandarts of uw kind daar baat bij kan hebben.
Een goede verzorging van het gebit van uw kinderen is niet alleen belangrijk voor hun mondgezondheid, maar ook voor hun algemene gezondheid en welzijn. Bovendien leidt een goede verzorging tot een stralende glimlach voor de rest van hun leven.