Tandverzorging bij baby's & kinderen

Bereid uw baby voor op tandenpoetsen

Bereid uw baby voor op tandenpoetsen

 

Als ouder wilt u het beste voor uw baby en doet u er alles aan om uw baby gezond en gelukkig te houden. Wat mondgezondheid betreft, hebben ouders zoals u vaak veel vragen over de manier waarop zij hun kinderen een goede start kunnen geven. Wanneer krijgt uw baby tandjes? Hoe poetst u hun tandjes correct? Welke tandenborstel moet u gebruiken? En hoe zit het met fluoride? Geen zorgen – wij hebben de antwoorden op al uw vragen!

Wanneer krijgt mijn baby tandjes?

 

Volgens Goedgezind het content platform van en door de Gezinsbond, krijgen de meeste baby's hun eerste tandjes wanneer ze een maand of zes zijn. Elk kind is echter anders. Sommige baby's krijgen hun eerste tandje al na 3 maanden, bij anderen pas na hun eerste verjaardag.

Wanneer moet ik bij mijn baby beginnen met het poetsen?

 

U kunt nooit te vroeg starten met uw kind goede gewoontes qua mondgezondheid aan te leren. Uw eerste verdedigingslinie is een goede tandenborstel. Wat de beste borstel is, hangt af van de leeftijd en vaardigheid van uw kind. Op basis van de leeftijd van uw kind vindt u de beste borstel als volgt.

Van de geboorte tot 2 jaar

 

Hoewel uw baby pas na een maand of zes de eerste tandjes krijgt, kunt u vanaf de geboorte al goede gewoontes aanleren. Twee keer per dag de mond van uw baby schoonmaken met een zacht, schoon doekje verwijdert bacteriën en zo went uw baby aan goed onderhoud van de mond.

 

Wanneer het eerste tandje doorkomt, schakelt u over op een tandenborstel en twee keer per dag poetsen. Met een babytandenborstel met een kleine kop en zachte haren kunt u de mond van uw baby grondig schoonmaken zonder het gevoelige tandvlees te irriteren.

 

Wanneer uw baby is uitgegroeid tot een peuter, zult u merken dat hij of zij de tandenborstel wilt pakken of zelf wilt poetsen. Kies een borstel met een kleine kop en een brede, ergonomische handgreep die uw kleintje makkelijk kan vasthouden.

 

Andere peuters staan afkerig tegenover tandenpoetsen. U kunt het poetsen leuker maken met een borstel waarop het favoriete personage van uw kind staat. Online zijn er ook veel leuke liedjes en verhaaltjes van twee minuten te vinden om uw kind tijdens het poetsen te vermaken, zoals de verhaaltjes van twee minuten van elmex.

2 tot 6 jaar

 

In deze periode ontwikkelen de motorische vaardigheden van uw kind zich snel. Ze zijn dan al snel klaar voor een kinderborstel met zachte haren. Deze tandenborstel heeft een dunne, ergonomische handgreep voor meer houvast en een iets grotere kop om die stralende en steeds maar groeiende glimlach schoon te houden!

 

Uw kind is op zijn vroegst pas op zesjarige leeftijd handig genoeg om zelf te poetsen. De Ivoren Kruis legt echter uit dat het kan helpen jonge kinderen zelf hun tanden te laten poetsen om de juiste vaardigheden te ontwikkelen. Daarna moet u hun tanden uiteraard zelf nog een tweede keer poetsen om te zorgen dat alles in orde is, vooral 's avonds voor het slapengaan.

Fluoride en kinderen

 

Fluoridetandpasta is essentieel om groeiende tanden sterk en gezond te houden. Op gezondheid.be worden aanbevelingen gedaan over de hoeveelheid fluoride die in tandpasta voor kinderen moet zitten. Voor kinderen jonger dan drie jaar gebruikt u een beetje tandpasta en voor kinderen van 3-6 jaar oud een bolletje ter grootte van een erwt. Let goed op dat uw kinderen geen tandpasta inslikken en laat uw kind niet spoelen met water omdat dan de fluoride wordt weggespoeld.

De tandenborstel van uw kind vervangen

 

Hoe ouder een tandenborstel is, hoe slechter deze tandplak verwijdert. Vervang de tandenborstel van uw kind om de drie maanden of wanneer de haren beginnen te rafelen of uiteen te staan. Koop ook een nieuwe tandenborstel als uw kind ziek is geweest om een nieuwe infectie te voorkomen.

 

In combinatie met goede gewoontes qua mondverzorging kunnen de juiste tandenborstel en tandpasta de glimlach van uw kind gelukkig en gezond houden. Als u niet weet welke tandenborstel geschikt is voor uw kind, dan kan uw tandarts u daarover adviseren.