Tandverzorging bij baby's & kinderen

De tanden van kinderen poetsen - Wat als uw kind weigert de tanden te poetsen

Tandenpoetsen hoort onderdeel uit te maken van de dagdagelijkse gewoonten van elk kind. Het is belangrijk voor een goede gezondheid, maar het kan een hele opgave zijn om uw kind zover te krijgen. Wat hoort u juist te doen als uw kind de tanden niet wilt poetsen? Hier zijn een paar tips om elk kind zover te krijgen.

Vanaf welke leeftijd moeten kinderen beginnen te poetsen?

 

Van zodra hun eerste melktandje doorkomt! Bij de meeste kinderen is dat als ze een maand of zes zijn, maar eerder of later kan ook. Gebruik altijd een smeerbare tandpasta met fluoride (volgens de aanbevolen richtlijnen van uw land) en zorg ervoor dat uw kinderen twee keer per dag poetsen.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen zelf poetsen?

 

Het CM Ziekenfonds geeft tips voor een goede mondhygiëne bij kinderen Vanaf zeven jaar kunnen de meeste kinderen zelf poetsen. Toch is het raadzaam om ze in de gaten te houden en erop toe te zien dat ze goed poetsen gedurende de aanbevolen twee minuten. Rond een jaar of 12 hebben ze hopelijk de juiste gewoontes aangeleerd en kunnen ze zelfstandig poetsen.

Hoe moeten kinderen hun tanden poetsen?

 

Het is belangrijk dat kinderen al op vroege leeftijd een goede poetstechniek aanleren. Daar hebben ze de rest van hun leven baat bij. Kies voor een zachte tandenborstel en poets onder een hoek van 45 graden ten opzichte van het tandvlees. Maak zachtjes cirkelvormige bewegingen wanneer u tijdens het poetsen de hand van uw kind vasthoudt. Hierdoor leren ze de juiste beweging aan. Beweeg lichtjes naar voren en achteren over de kauwoppervlakken. Gebruik desgewenst een spiegel zodat uw kind precies kan zien waar er met de borstel wordt gepoetst - dat kan het poetsen trouwens nog leuker maken. Zeg uw kind de tandpasta niet in te slikken, maar deze na twee minuten uit te spugen. Spoel na afloop niet meteen omdat dat de fluoride minder effectief kan maken. Voorkom ook dat kinderen tandpasta uit de tube opeten of oplikken.

Wat is de beste manier om mijn kinderen aan te moedigen om hun tanden te poetsen?

 

  • Betrek hen bij het tandenpoetsen - Laat ze zelf hun eigen tandpasta kiezen met hun favoriete kleur of personage. Zo zullen ze uitkijken naar het poetsen.
  • Poets samen - Maak van het poetsen een gezinsactiviteit waarmee u aan het begin en eind van de dag een tijdje samen doorbrengt. Dan voelt poetsen minder aan als een verplichte taak.
  • Maak het poetsen leuker - Er zijn volop hulpmiddelen om poetsen leuk te maken en zo de tijd voorbij te laten vliegen. Ben de Bever stimuleert kinderen op een speelse manier om hun tanden goed te poetsen, gezond te eten en naar de tandarts te gaan. Via de leefwereld van Ben kunnen ze educatieve spelletjes spelen. Ouders en leerkrachten vinden er informatie over een goede tandhygiëne.
  • Geef het goede voorbeeld - Poets eerst uw tanden of laat uw kind uw tanden poetsen. Maak er een leuke activiteit van. We raden aan uw kleuter of jonge kind eerst uw tanden te laten poetsen als een goede manier om hem of haar aan de activiteit te laten wennen.

Wat als mijn kind nog steeds niet wilt poetsen?

 

Vraag uw kind op het juiste moment om te poetsen. Als ouder kan dat veel werk lijken, vooral wanneer u ook andere gewoontes en bedtijden wilt naleven. Als u uw kind echter vraagt om iets te doen waar hij of zij geen zin in heeft en op dat moment juist met iets leuks bezig is, dan gaat tandenpoetsen al snel op een verplichte taak lijken. Probeer uw kind vijf minuten vooraf te waarschuwen dat het bijna tijd is om zich klaar te maken om naar bed te gaan. Als uw kind een hekel heeft aan tandenpoetsen, werk dan met beloningen. U kunt bijvoorbeeld na afloop van het poetsen een mooi verhaal voorlezen of toestaan om nog tien minuten tv te kijken./span>

Als niets werkt...

 

Kind en Gezin, maar ook de Gezinsbond zetten we een aantal tips voor u op een rijtje als uw kind niet wilt poetsen. Ze wijzen op het belang om het kind al spelenderwijze vertrouwd te maken met het poetsen. In bad, met een liedje, over een verhaaltje over wat voor beestjes weggepoetst worden. Ook raden ze aan er een waar spektakel van te maken, met poppen en knuffels. Meer nuttige tips vindt u in het artikel van de Gazet van Antwerpen.

Oudere kinderen overhalen om hun tanden te poetsen

 

Oudere kinderen laten zich niet meer motiveren met certificaten en spelletjes. Het kan lastig zijn hen zover te krijgen dat ze hun tanden goed poetsen. Als uw kind oud genoeg is om logisch te redeneren en niet wilt poetsen, vraag dan waarom. Als het antwoord is 'omdat het saai is', kunt u uitleggen dat sommige dingen belangrijk zijn voor onze gezondheid en ons welzijn, zoals douchen en tandenpoetsen. Leg uit wat de gevolgen zijn, zoals gaatjes, tandvleesaandoeningen en het verlies van tanden. Als niets lukt, doe dan een beroep op de ijdelheid van uw kind. Oudere kinderen zijn vaak bezorgd over hun uiterlijk en poetsen zorgt voor een stralende glimlach. Blijf hoe dan ook geduldig want kinderen leren voortdurend bij. U wilt natuurlijk liever niet dat ze gaatjes krijgen, maar als ze weigeren te luisteren en toch een gaatje krijgen, dan kan die ervaring hen duidelijk maken hoe belangrijk poetsen is.