Tandverzorging bij baby's & kinderen

Het eerste tandje van uw baby

Voor ouders is het eerste tandje van hun baby een echte mijlpaal, maar voor hun kleintje start dan net een oncomfortabele periode. Het is niet makkelijk om uw baby pijn te zien lijden wanneer er een tandje doorkomt. Als u echter weet wat u kunt verwachten, dan kan dat u helpen om het leed van uw baby wat te verzachten.

Wanneer komt het eerste tandje van uw baby door?

 

Volgens de Gezinsbond krijgen de meeste baby's hun eerste tandjes wanneer ze een maand of zes zijn. Wees echter niet ongerust als de eerste tandjes al eerder doorkomen. Elk kind is anders en sommige baby's krijgen hun eerste tandje al als ze drie maanden oud zijn. Af en toe worden baby's zelfs met tanden geboren, maar dit gebeurt echter heel zelden. Er is geen reden tot paniek als het eerste tandje na zes maanden doorkomt en het is ook volledig normaal als het eerste tandje pas na 12 maanden zou doorkomen.

Volgorde waarin de tandjes doorkomen

 

Volgens de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg komen melktandjes altijd in ongeveer dezelfde volgorde door.

De snijtanden aan de onderkant (voortanden) komen meestal na 7-8 maanden door, gevolgd door de snijtanden aan de bovenkant (rond de 8 maanden).

Daarna is het de beurt aan de hoeksnijtanden aan de bovenkant (8-12 maanden) en onderkant (10-12 maanden).

De eerste vier kiezen komen na 14-20 maanden door, gevolgd door de hoektanden na 18-24 maanden.

De volgende vier kiezen komen door na 24-30 maanden, waarmee het melkgebit van 20 tanden en kiezen compleet is.

Symptomen van doorbrekende tanden

 

Een klein aantal baby's ondervindt geen of weinig ongemak wanneer de tanden doorkomen. Deze beginnen meestal al voordat de tandjes zichtbaar zijn. Volgens Kind en Gezin kunnen ze het volgende ondervinden:

 

  • Pijnlijk, rood tandvlees
  • Rode vlekken op één wang
  • Over het oor wrijven
  • Erg veel kwijlen
  • Kauwen of bijten op vingers, vuistjes of harde voorwerpen
  • Rusteloosheid

 

Velen gaan ervan uit dat doorkomende tandjes samengaan met koorts of diarree. Daar is echter geen wetenschappelijk bewijs voor, zoals vermeld in dit artikel van Libelle. Vraag uw huisarts om advies wanneer uw baby een van deze of andere zorgelijke symptomen heeft.

Het ongemak van uw baby verlichten wanneer tandjes doorkomen

 

Als uw baby het moeilijk heeft wanneer er een tandje doorkomt, dan kunnen extra veel affectie, geruststelling en knuffels kalmerend werken. De Gezinsbond geeft aan dat pijnlijk tandvlees verlicht kan worden door het lichtjes te masseren met een schone vinger.

 

Een baby bijt op alles waar zijn of haar oog op valt omdat de druk van harde voorwerpen de pijn verzacht. Bij jonge baby's kan een gekoelde (maar niet bevroren) bijtring verlichting bieden. Als uw baby geen fles- of borstvoeding meer krijgt, dan zijn gekoelde stukjes fruit of groente, soepstengels of broodkorstjes ook goed.

 

Door erg veel te kwijlen kan er uitslag op het tandvlees ontstaan. Probeer de gevoelige huid rond de mond, wangen en hals van uw baby droog te houden en vervang vochtige kleding of slabbetjes regelmatig.

Zorg dragen voor de eerste tandjes van uw baby

 

Al vanaf het eerste tandje bestaat er een risico op cariës en gaatjes. Daarom raadt Kind en Gezin aan om meteen na het doorkomen van het eerste tandje een afspraak bij tandarts te maken en twee keer per dag te poetsen. Gebruik een babytandenborstel en een beetje tandpasta met ten minste 1000 ppm fluoride om de tandjes optimaal te beschermen tegen gaatjes.

 

Het is nooit te vroeg om uw baby goede gewoontes qua mondverzorging aan te leren. Pak vanaf dag één uw baby's mondgezondheid proactief aan en bescherm zo de glimlach van uw baby wanneer er nieuwe tandjes doorkomen én nog lang daarna.