Meer weten?

Antwoorden op veelgestelde vragen

 • Wat zijn gaatjes?

  Gaatjes, ookwel cariës of tandbederf genaamd, ontstaat onder andere door de aanwezigheid van tandplaque. Tandplaque is een zacht kleverig laagje, dat zich voortdurend afzet op de tanden en de kiezen. Dit laagje bestaat hoofdzakelijk uit voedselresten en bacteriën.

 • Hoe weet ik of ik gaatjes heb?

  Alleen uw tandarts kan zeker weten of u gaatjes hebt. Dit komt doordat gaatjes onder het oppervlak van de tand gevormd worden, waar u ze niet kunt zien. Wanneer u producten eet met koolhydraten (suikers en zetmeel), dienen deze koolhydraten als voeding voor de bacteriën in de plak. Hierbij ontstaan zuren, die het glazuur aanvreten. Na verloop van tijd verdwijnt een deel van het glazuur onder het oppervlak, terwijl het oppervlak zelf intact blijft. Als er voldoende van het interne glazuur is verdwenen, bezwijkt ook het glazuuroppervlak, waardoor er een gaatje ontstaat.

 • Mijn kind slikt wel eens tandpasta door, is dit erg?

  Het doorslikken van kleine hoeveelheden bij het poetsen is niet schadelijk. U dient echter uw kinderen aan te moedigen het uit te spugen. Kinderen onder de zes jaar dienen slechts tandpasta ter grootte van een erwt te gebruiken en onder begeleiding hun tanden te poetsen. Als u zich zorgen maakt over de hoeveelheid tandpasta die uw kind heeft doorgeslikt, kunt u contact opnemen met uw huisarts of tandarts. Omdat tandpasta voor volwassenen een te sterke smaak heeft voor kinderen, is de smaak van elmex® Peutertandpasta aangepast waardoor het een milde smaak heeft gekregen, die niet aanzet tot inslikken.

 • Hoe vaak en hoe lang moet ik mijn tanden per dag poetsen?

  Een goede mondhygiëne is belangrijk voor uw algehele gezondheid. Als u regelmatig uw tanden poetst dan heeft u hier op de langere termijn voordeel van en verlaagd u de kans op tandbederf. Bij voorkeur 2 keer per dag poetsen, 2 minuten per poetsbeurt.

 • Hoeveel eetmomenten per dag is het beste voor mijn gebit?

  Probeer het aantal eetmomenten te beperken tot 7 per dag. Wanneer u de tijd neemt voor drie hoofdmaaltijden en drie of viermaal iets tussendoor eet of drinkt dat het gebit kan schaden, is de kans op het ontstaan van gaatjes klein.