-
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn tanden gezond blijven?
Op ongeveer twaalfjarige leeftijd zijn alle permanente tanden doorgebroken. Het duurt echter nog twee jaar voordat het tandglazuur van de nieuwe tanden volledig is uitgehard. Het permanente gebit bestaat uit 28 tanden. Op ongeveer 16 to 37 jarige leeftijd breken de verstandskiezen door. Bij sommige mensen breken deze echter nooit door.
Gezonde tanden zijn heel belangrijk; ze doen geen pijn, zien er mooi uit en hoge kosten voor de tandarts worden bespaard. Tanden kunnen een heel leven gezond blijven, mits er goed voor ze gezorgd wordt. Hieronder een aantal tips:Voeding: het is belangrijk bij de voeding te letten op het suikergehalte van producten. Hoe meer suiker er in de voeding zit, hoe groter de kans op de ontwikkeling van cariës (gaatjes).
Mondhygiëne: aan te bevelen is om na iedere maaltijd de tanden te poetsen en gebruik te maken van interdentale producten, zoals flossdraad en tandenstokers.
Tandarts: het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts en/of mondhygiënist(e) te gaan, zodat mogelijke tandheelkundige problemen snel opgemerkt kunnen worden.
Fluoride: fluoride zorgt ervoor dat het tandglazuur remineraliseert. Als er voldoende fluoride aanwezig is in het speeksel kan dit ervoor zorgen dat er remineralisatie optreedt. Gebruik van fluoride in tandpasta en mondspoeling kan dit proces versnellen.
-
Hoe vaak moet ik poetsen per dag?
Het regelmatig verwijderen van tandplaque met een tandenborstel en tandfloss, is de basis voor gezonde tanden en tandvlees. Twee keer per dag tandenpoetsen, zoals wordt aanbevolen door tandartsen en mondhygiënisten, resulteert direct in een betere mondgezondheid. Plaatsen waar de tandenborstel niet bij kan, hebben een speciale verzorging nodig. Dit kan door één keer per dag zowel te flosssen als mondspoeling te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk minimaal twee keer per jaar een tandarts en/of mondhygiënist(e) te bezoeken. Dit zorgt ervoor dat tandproblemen in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt en sneller en beter behandeld kunnen worden.
-
Kan ik beter af en toe veel eten, of juist vaak en weinig?
Voedselresten bevatten suikers en koolhydraten, die door bacteriën in korte tijd omgezet worden in zuren. Dit proces wordt een zuuraanval genoemd. Elke zuuraanval tast de structuur van het tandglazuur aan. Het duurt gemiddeld dertig minuten voordat zo’n zuuraanval, onder invloed van speeksel, weer wordt geneutraliseerd. Daarna kan het glazuur zich weer gaan herstellen. Dit proces duurt ongeveer drie uur. Als je kind te vaak iets eet of drinkt, volgen de zuuraanvallen elkaar te snel op en is er onvoldoende tijd voor het herstel van het tandglazuur. Dan kunnen er gaatjes ontstaan.
-
Hoe kan ik gaatjes voorkomen?
Gaatjes worden vooral veroorzaakt door suikers en koolhydraten uit voedingsmiddelen. De bacteriën die zich bevinden in de mond, zetten deze stoffen om in zuren. Er onstaat dan een kleverige aanslag op de tanden, tandplaque genaamd. Wanneer het tandglazuur lange tijd wordt blootgesteld aan deze zuren, breekt het tandglazuur langzaam af. Als dit proces zich voortzet, kunnen er uiteindelijk gaatjes ontstaan.
De meest effectieve manier om gaatjes te voorkomen is om de tandplaque regelmatig te verwijderen door de tanden twee keer per dag te poetsen. De fluoride in de tandpasta versterkt de tanden; de oplosbaarheid van het tandglazuur neemt af en de verloren mineralen worden weer aangevuld. Ook wordt de zuurproductie van de bacteriën afgeremd. In alle elmex producten zit Aminfluoride. Aminfluoride gaat op effectieve wijze gaatjes tegen. Om optimaal gaatjes tegen te gaan kun je het volgende doen:- Poets twee keer per dag met elmex Anti-Cariës tandpasta met het snelwerkende Aminfluoride.
- Spoel één keer per dag met elmex Anti-Cariës tandspoeling met het snelwerkende Aminfluoride. Tandspoeling komt bij de moeilijk te bereiken plaatsen tussen de tanden (interdentale ruimtes) en zorgt voor extra fluoride.
- Poets met de elmex Anti-Cariës Medium tandenborstel. De gekruiste haren reinigen ook de interdentale ruimtes op effectieve wijze.
-
Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?
Een tandenborstel moet vervangen worden zodra de haren naar buiten gaan buigen. Hierdoor kunnen de haartjes niet langer meer optimaal reinigen tussen de tanden en kan het zelfs het tandvlees beschadigen. Een tandenborstel gaat over het algemeen acht tot tien weken mee. Kleine kinderen kauwen meestal op hun tandenborstels en daardoor zullen de haartjes van de tandenborstel eerder naar buiten gaan staan. Daarom moeten kindertandenborstels vaker vervangen worden.
-
Moet ik nu wel of niet mijn mond naspoelen met water na het poetsen?
-
Ik sta onder homeopathische behandeling. Hoe kan ik mijn tanden het beste verzorgen?
Patiënten die onder homeopathische behandeling staan moeten essentiële oliën, zoals menthol in tandpasta, vermijden omdat deze invloed kunnen hebben op de werking van homeopathische middelen. Toch is het wel belangrijk de tanden goed te blijven reinigen om gaatjes te voorkomen. Daarom heeft elmex mentholvrije tandpasta met het snelwerkende Aminfluoride ontwikkeld. Deze tandpasta kan, doordat het geen menthol bevat, gebruikt worden naast de homeopathische middelen en biedt een goede bescherming tegen gaatjes tijdens de duur van de homeopathische behandeling.
-
Wat moet ik weten over eten en drinken?
Schadelijke zuren worden gevormd direct na het eten of drinken van iets dat suiker bevat. De bacteriën in de mond zetten de suikers uit het voedsel namelijk om in zuren. Zuur valt het tandglazuur aan en demineraliseert het (afbreken van het tandglazuur). Hoe vaker dit gebeurt, hoe sneller zich er een gaatje ontwikkelt. Probeer zo min mogelijk tussen de maaltijden door iets te drinken of snacks te eten waar suiker in zit. Als je de zoetigheid toch niet kan weerstaan, probeer dat iets te eten wat tandvriendelijk is.
Vruchtensappen en frisdranken bevatten zowel suikers als zuren en vormen daardoor een gevaar voor het tandglazuur.Wanneer er suikers of zuren gegeten of gedronken worden, is het verstandig dit in een zo kort mogelijke tijd te doen. Het is beter in een korte tijd een grote hoeveelheid suikers of zuren te nemen dan vaak een beetje. Zo wordt de duur van de zuuraanvallen korter en kan het tandglazuur zich eerder weer herstellen.
-
Ik draag een beugel. Hoe kan ik mijn gebit het beste schoonhouden?
Bij het dragen van een beugel kan het moeilijk zijn om het gebit goed schoon te houden, vooral op de plekken waar tandplaque zich makkelijk ophoopt en waar de tandenborstel niet goed bij kan. Bij een vaste beugel is het belangrijk om de buitenkant van je tanden goed te reinigen door te poetsen vanaf het tandvlees naar je beugel met kleine korte of ronddraaiende bewegingen terwijl je de tandenborstel in een hoek van 45 graden houdt. Gebruik ook één keer per dag elmex Anti-Cariës tandspoeling voor extra bescherming.