Meer weten?

Interessante weetjes

 • Wat bepaalt de kleur van tanden?

  De kleur van tanden en kiezen wordt bepaald door de dikte en kleur van het tandbeen wat onder het glazuur zit. Hoe dikker, hoe geler. Daarom zijn hoektanden geler en melktanden witter.

 • Hoe vaak gaat men naar de tandarts?

  Twintig procent van de volwassenen is de laatste vijf jaar niet naar de tandarts geweest. Het is aan te raden minimaal éénmaal per jaar een bezoek te brengen ter controle.

 • Hoe kan ik de kans op slijtage van tanden en kiezen verminderen?

  Probeer dranken te mijden waarin te veel zuren zitten. Wacht met tandenpoetsen minimaal een uur nadat u een zure drank gedronken hebt. Uw gebit slijt namelijk sneller als u uw tanden poetst direct na het drinken van een zure drank. Door de werking van de borstel en de tandpasta poetst u het door zuur aangetaste tandglazuur gemakkelijk weg.

 • Waarom zijn melkproducten goed voor glazuur?

  Calcium heeft een remineraliserende werking. Dranken met calcium zijn voor het glazuur gunstiger dan bijvoorbeeld frisdrank en vruchtensap.

 • Is drinken met een rietje beter?

  Verondersteld wordt dat het drinken van zure drank uit een rietje preventief zou werken tegen tanderosie. Deze invloed blijkt echter minimaal te zijn. Brede rietjes verdienen dan nog enige voorkeur boven smalle rietjes maar het effect is klein.

 • Waarom helpt suikervrije kaugom het glazuur beschermen

  Kauwen op suikervrije kauwgum stimuleert de speekselafgifte. Speeksel fungeert als een buffer in de mondvloeistof. Daarom wordt door kauwgumgebruik na iets zuurs de pH in de mond sneller geneutraliseerd.