Meer weten?

Weetjes

 • Oorsprong van tandpasta

  In vroegere tijden poetsten de mensen ook al hun tanden, echter niet met tandpasta en een tandenborstel maar met een takje van een geneeskrachtige boom of plant. Ook zout werd wel gebruikt om tanden mee te poetsen. In andere oude culturen, bijvoorbeeld bij de oude egyptenaren, werd as gebruikt om tanden mee te poetsen.

 • De oudste tandenborstel

  De eerste zelfgemaakte tandenborstel stamt al van rond 4000 voor Christus. Rond 400 voor Christus begon de ontwikkeling van de tandpasta.

 • Wat bepaalt de kleur van tanden?

  De kleur van tanden en kiezen wordt bepaald door de dikte en kleur van het tandbeen wat onder het glazuur zit. Hoe dikker, hoe geler. Daarom zijn hoektanden geler en melktanden witter.

 • Hoe vaak gaan Nederlanders naar de tandarts?

  Twintig procent van de volwassenen is de laatste vijf jaar niet naar de tandarts geweest. Het is aan te raden minimaal éénmaal per jaar een bezoek te brengen ter controle.

 • Hoe kan ik de kans op slijtage van tanden en kiezen verminderen?

  Probeer dranken te mijden waarin te veel zuren zitten. Wacht met tandenpoetsen minimaal een uur nadat u een zure drank gedronken hebt. Uw gebit slijt namelijk sneller als u uw tanden poetst direct na het drinken van een zure drank. Door de werking van de borstel en de tandpasta poetst u het door zuur aangetaste tandglazuur gemakkelijk weg.