banner-articles-category-kids.jpg

De juiste tandheelkundige zorg voor kinderen

Bij kinderen zijn de mondholte en het gebit onderhevig aan permanente veranderingen. Daarom zijn ook voor de mondhygiëne specifieke oplossingen nodig.


Van 0 tot 2 jaar


Ontwikkeling van de tanden

 

Rond de leeftijd van 6 tot 8 maanden komt de eerste melktand door, geleidelijk gevolgd door de andere melktanden.


Tandenpoetsen

 

De eerste tandjes moeten elke dag grondig worden gepoetst. Dit verwijdert de gevaarlijke tandplak. Tot 2 jaar moeten de tanden tweemaal per dag worden gereinigd met een hoeveelheid fluoridetandpasta de grootte van een erwt.

Een fluorideconcentratie van 1000ppm met een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een "rijstkorrel" is de meest recente aanbeveling van de Europese Academie voor Kindertandheelkunde (EAPD) en de Belgische Academie voor Kindertandheelkunde (BAPD).


Van 2 tot 6 jaar


Ontwikkeling van de tanden

 

Op de leeftijd van ongeveer 3 jaar is het eerste gebit normaal gesproken compleet en beginnen de definitieve tanden zich te ontwikkelen in de boven- en onderkaak.


Tandenpoetsen

 

Kinderen poetsen nu graag zelf hun tanden en houden de tandenborstel op verschillende manieren vast. Op deze leeftijd kunnen kinderen het kauwvlak van hun tanden al poetsen.

Een goede reiniging om alle tandplak te verwijderen is echter niet vanzelfsprekend en kinderen van deze leeftijd zullen toezicht van een volwassene nodig hebben om ervoor te zorgen dat het poetsen grondig en effectief gebeurt.

Een fluorideconcentratie van 1000ppm met een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een "erwt" is de meest recente aanbeveling van de Europese Academie voor Kindertandheelkunde (EAPD) en de Belgische Academie voor Kindertandheelkunde (BAPD).


Van 6 tot 12 jaar


Ontwikkeling van de tanden

 

Bewegende melktanden, "gaten" tussen de tanden en de komst van definitieve tanden maken de mondhygiëne in deze overgangsperiode ingewikkelder. Vooral de nieuwe definitieve tanden hebben speciale bescherming nodig. De kans op gaatjes is groter.


Tandenpoetsen

 

Om de nieuwe definitieve tanden te beschermen tegen gaatjes, moet u een tandpasta kiezen met een hoger fluoridegehalte (1400 ppm). Tandenborstels met X-vormige borstelharen zijn het beste voor het poetsen van de tanden, omdat ze tandplak in de interdentale ruimtes kunnen bereiken en verwijderen.

Gaatjespreventie met fluoride

 

De fluorideconcentratie van 1000ppm met een tandpasta ter grootte van een "rijstkorrel" tot 2 jaar en 1000ppm met een tandpasta ter grootte van een "erwt" voor kinderen van 2 tot 6 jaar komt overeen met de laatste aanbevelingen van de deskundigen van de Belgische Academie voor Kindertandheelkunde, BADP.

Correct tandenpoetsen met Elmy en Mexy

Heen en weer:

 

Begin met het heen en weer gaan op de kauwvlakken: dit houdt de bovenkant van de tanden schoon. Eerst aan de rechterkant, helemaal naar beneden, te beginnen met de onderste tanden, dan de bovenste tanden en herhaal hetzelfde aan de linkerkant.

In rondjes:

 

Maak vervolgens de buitenkant schoon. Teken cirkels met de tandenborstel: aan de rechterkant, van achter naar voren en ook aan de linkerkant. Sluit vervolgens uw tanden alsof u bijt en poets de snijtanden op dezelfde manier.

Zigzag:

 

Tot slot worden de binnenoppervlakken aan de onder- en bovenkant onder handen genomen. Begin weer onderaan en borstel van rood naar wit, van het tandvlees naar de tand.

En vergeet nooit je tanden te poetsen na elke maaltijd.

Meer weten over de mondgezondheid van kinderen: