Gevoelige tanden - Symptomen en oorzaken

Pijnlijke tanden zijn een wijdverbreid verschijnsel. Meer dan de helft van alle volwassenen ervaart dit probleem. De meesten hebben er met vlagen last van.

Schaden gevoelige tanden ook mijn tandvlees?

 

Afhankelijk van de oorzaak van uw gevoelige tanden kan ook uw tandvlees worden aangetast en kan er tandvleespijn ontstaan. Parodontitis leidt bijvoorbeeld tot terugtrekkend tandvlees. Eerst wordt het gevoelige dentine blootgelegd. Er ontstaan gevoelige tanden. Parodontitis wordt veroorzaakt door bacteriën (meestal door onvoldoende mondhygiëne). Deze bacteriën hopen zich op onder de tandvleesrand en veroorzaken ontstekingen. Parodontitis tast dus ook je tandvlees aan. Andere oorzaken van tandvleespijn kunnen abcessen of verwondingen zijn.

Helpt tandpasta voor gevoelige tanden ook bij gevoelig tandvlees?

 

Een goede mondhygiëne is essentieel om tandvleespijn en gevoelige tanden te voorkomen. Poets uw tanden tweemaal per dag, gebruik een mondwater en flos ten minste eenmaal per dag. Het reinigen van de ruimtes tussen de tanden en kiezen en de plekken waar het tandvlees tegen de tand rust, voorkomt gingivitis en versterkt het tandvlees. Daarnaast bieden speciale producten voor gevoelige tanden bescherming tegen terugtrekkend tandvlees, zoals elmex® SENSITIVE Repair & Prevent tandpasta. Dit voorkomt niet alleen gevoelige tanden, maar biedt ook langdurige verlichting. De zink die het bevat versterkt het tandvlees en beschermt tegen terugtrekkend tandvlees. Zo kunt u met slechts één product effectief tandvleespijn en gevoelige tanden voorkomen.

 

De PRO-ARGIN formule in elmex® SENSITIVE Repair & Prevent tandpasta herstelt direct* gevoelige tandoppervlakken en zink helpt het tandvlees te versterken om gevoeligheid in de toekomst te voorkomen.

*Voor onmiddellijke verlichting van de pijn, tot 2x daags met de vingertop op de gevoelige tand aanbrengen en zachtjes inmasseren gedurende 1 minuut.

Oorzaak van gevoelige tanden

De meest voorkomende oorzaak van gevoelige tanden is terugtrekkend tandvlees. Dit betekent dat de natuurlijke bescherming wegvalt en de gevoelige tandhals bloot komt te liggen.

Typische symptomen:

  • Gevoeligheid door temperatuur bij bijzonder warm of koud voedsel.
  • Pijnlijk gevoel bij blootstelling aan koude lucht - bijv. joggen in de winter
  • Pijn bij het eten of drinken van zuur voedsel en zure dranken
  • Pijn tijdens de dagelijkse mondhygiëne

Meer weten over de verzorging van gevoelige tanden:

Wat kan ik doen als ik gevoelige tanden heb?

  • Blootliggend tandbeen en tandpijn vereisen een grondige maar zachte reiniging. Een zachte tandenborstel wordt aanbevolen
  • Verminder de druk bij het tandenpoetsen
  • Het gebruik van een speciale tandpasta voor gevoelige tanden wordt aanbevolen om het pijn te verminderen.
  • Een specifieke mondwater biedt extra bescherming voor alle tanden
  • Regelmatige controles bij de tandarts

De juiste techniek om te poetsen

Uw poetstechniek beïnvloedt uw tandvlees. Heen en weer schrobben kan op lange termijn ook leiden tot terugtrekkend tandvlees. Vooral als een deel van het tandbeen al blootligt, kan dit het probleem verergeren. Borstel in een cirkelvormige beweging. Ook hier kan uw tandarts u waardevol advies geven.

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Een gezonde tand:

 

Basisstand van de tandenborstel: de borstelharen zijn uitgelijnd met de buitenkant van de tand, parallel aan het tandvlees en de tanden, zonder elkaar te raken.

Activeringsfase: de borstelharen worden met lichte druk tegen het tandvlees en de tanden geplaatst.

Ilustrace techniky čištění zubů zaměřená na čištění pod správným úhlem.

Lichte erosie:

 

Bewegingsfase: de borstelkop wordt nu al schuddend langzaam van rood naar wit ("coronaal") bewogen en uiteindelijk naar het kauwoppervlak.

 

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Ernstige erosie:

 

Deze beweging wordt drie keer per tand herhaald en altijd afzonderlijk op elke tand uitgevoerd. Het is belangrijk niet te veel druk uit te oefenen.