Úsměvavý otec a dcera si společně čistí zuby.

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes komen in alle leeftijdsgroepen voor en zijn vooral een gevolg van onze voeding: wat we eten, hoe vaak we eten en hoe we onze tanden na het eten verzorgen en of we fluoridetandpasta gebruiken. Genetische aanleg voor gaatjes speelt ook een rol.

Verloop van tanderosie

about-karies-tooth1-de.png

Gaatjes ontstaan niet van de ene op de andere dag, maar over een langere periode.

Bacteriën hopen zich op aan het oppervlak van de tanden en vormen een film, tandplak genaamd, die het oppervlak van het glazuur aantast. De eerste tekenen van gaatjes zijn kleine witte vlekjes op het tandglazuur, die eerste gaatjes worden genoemd.

about-karies-tooth2-de.png

Zonder verbeterde en passende mondhygiënemaatregelen en gerichte fluoridetoepassing blijft het cariësproces voortschrijden.

about-karies-tooth3-de.png

Het glazuur onder het tandoppervlak wordt steeds verder uitgehold tot het gevoelige tandbeen wordt bereikt. In het gevorderde stadium stort het oppervlak in en ontstaat er een gat.

Cariëspreventie: hoe bescherm je jezelf?

icon-de-de2.png

 

  • Twee keer per dag uw tanden poetsen na de maaltijd
  • Zacht en effectief poetsen met fluoridetandpasta om tandplak te verwijderen
  • Dagelijks reinigen van de interdentale ruimtes met flosdraad of interdentale borsteltjes
  • Dagelijks gebruik van een fluoridehoudende mondwater
  • Professionele verwijdering van tandplak door de tandarts
  • Twee keer per jaar controle bij de tandarts

 

Hoe herken je een gaatje?

 

Iedereen kan zijn tanden regelmatig controleren en in de spiegel kijken of er bijvoorbeeld witte veranderingen in het glazuur zijn. Deze veranderingen wijzen vaak op een verlies van mineralen. Dergelijk mineraalverlies kan meestal worden behandeld met een geschikte fluoridetherapie onder begeleiding van de tandarts, zelfs zonder boren.

ALLE elmex®-PRODUCTEN

Waarom zou u kiezen voor elmex®?

 

elmex® biedt doeltreffende producten voor volwassenen en kinderen die zijn afgestemd op hun respectievelijke behoeften. Ze vullen elkaar aan en versterken hun effect.

Met elmex® tandenborstels kan tandplak effectief worden verwijderd tot in de interdentale ruimtes. Bovendien optimaliseren elmex® interdentale producten de reinigingsprestaties tussen de tanden en kiezen en verminderen zo aanzienlijk het risico op gaatjes.

Bovendien bevatten de tandpasta's en mondwaters bijzonder doeltreffende ingrediënten die de tanden remineraliseren en doeltreffend beschermen tegen gaatjes.

ALLE elmex®-PRODUCTEN

Meer weten over bescherming tegen gaatjes: